PHV-Elvado

PHV-Elvado

PHV Elvado

Politiehonden Vereniging Elvado

24 maart. Toetsing Ad met Luca

ActueelGeplaatst door phv-elvado.nl vr, maart 24, 2017 14:01:35

Vandaag ging Ad met Luca op voor de toetsing bewakingshond. Eindelijk was het zover. Er was naar dit examen toe getraind. Het is toch altijd spannend wat de hond gaat doen. Ook een belangrijk examen, want Ad en Luca hebben het papiertje nodig om bewaking te kunnen lopen. Er moet uiteindelijk ook brood op de plank komen. Veel tijd voor een herkansing is er ook niet, omdat Ad binnenkort een tijd uit de running is, omdat hij een maagverkleining moet ondergaan. Er hing dus veel van het te behalen resultaat af.

Netjes aangekleed en de haren keurig gekamd meldde Ad zich bij de keuringscommissie. Hier deed het eerste probleem zich al voor. De chip reader deed het niet goed. Bij meerdere honden was de chip niet gevonden. Ook bij Luca niet. Er was gebeld voor een andere chipreader. Zonder controle van de chip mag niet aan een keuring of toetsing worden deelgenomen. Omwille van de tijd werd toch met de toetsing begonnen onder de voorwaarde dat als de chip bij een latere controle niet gevonden zou worden, er geen keuringsstaatje zou worden uitgereikt.

Er werd begonnen met zoeken. Ad en Luca werkten als zesde combinatie. Luca slikte 2 stukjes in, maar bracht gelukkig nog één stukje naar Ad. Dit stukje levert naar verhouding veel punten op. Na het zoeken door Luca werd bij Luca naar de chip gezocht met de inmiddels gearriveerde nieuwe chipreader. Er werd niets gevonden. Van al dat gedoe werd Luca wel sikkeneurig en hapte richting de chipreader en bedienaar daarvan. Er werd besloten te stoppen met zoeken en eerst de oefening surveilleren te gaan doen. Daarna zou op en rustige plek nogmaals een poging worden gedaan om de chip te vinden. Het surveilleren ging redelijk tot goed. De man en één voorwerp werden gevonden. Er waren al lekker wat punten binnen. Na het surveilleren probeerden Ad en Saskia de chip bij Luca te vinden. Rug, schouders, poten, borst, overal werd gezocht, maar er werd niets gevonden. Luca werd alleen maar chagrijniger en viel een paar keer naar Saskia uit. Er werd besloten om maar met zoeken te stoppen. Het gevolg hiervan was dat Ad zich bij de keuringscommissie moest afmelden. Helaas, zonder resultaat konden Ad en Saskia en de namens Elvado aanwezige toeschouwers Fred en Willem S weer onverrichte zaken naar huis.

Ad en Saskia zijn hierna naar de dierenarts gegaan om een nieuwe chip te laten zetten. Eerst werd nog een keer gezocht naar de oude chip. Om ongelukken te voorkomen had Luca een snuitje om. En u raad het al, de chip werd gevonden. Deze zat in de linker oksel/borst achter zijn elleboog. Door het gedrag van Luca was het niet mogelijk geweest om ook hier te zoeken. In elk geval weten we nu waar de chip zit. De maakt het zoeken bij de volgende toetsing een stuk makkelijker.